Innováció

Bemutatkozás:

 

A Thermo-Audit Kft fiatal kora ellenére növekvő bevétellel büszkélkedhet évről évre. A 2013-as évben ÉAOP-1.1.3-12-2012 „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” felhívásra támogatást nyertünk: Szenzor hálózat adaptív képességgel, intelligens otthonban c. pályázattal.

 

Honnan jött az ötlet amivel részt vettünk?

 

Barabási Albert László hálózat kutató egyik előadása adta az alapgondolatot:

„Szokásaink rabjai vagyunk”. Elég jó közelítéssel kiszámítható a viselkedésünk.

 

Ő egy kísérletben GPS-t viselt és térképen elmentette egy napi trajektóriáját. Másnak kusza vonalak ezek, viszont az ő szemszögéből ez egy átlagos munkába menet, bevásárlás, haza út stb. volt, amit minden nap végig jár. Azért senki sem szeretne gps-t viselni magán, kényelmetlen, lemerülhet, elromlik stb.

 

Az egyén útját , „bioritmusát” ( ha csak a lakására gondolunk ahol él) úgy is figyelemmel kísérhetjük ha nem őt magát követjük hanem a környezetre gyakorolt hatását.

Azaz felkapcsolja a villanyt, a fűtést fel vagy leveszi.

Környezeti paramétereket mérünk: hőmérséklet, fényerősség.

Ha ezeket az adatokat összegyűjtjük, időben és térben változó értékeket kapunk ami jellemző egy lakásban élőkre, vagy irodákban dolgozókra. mikor ébrednek stb. Elég jó valószínűséggel megmondható hogy mi lesz a következő „lépés”: lámpa kapcsolása vagy fűtés kapcsolása adott időpontban. Pl. minden reggel 7 órakor kelek és felkapcsolom a lámpát a konyhában.

Ha már vannak adatok, hogy mi lehet az adott időpontban, akkor lehet automatizálni, vagy ha elmarad akkor lehet riasztás is. Az első esetben smart home funkció, a második például egyedül élő időseknél lehet fontos

 

 

Újdonságok:

 

Lokalizáltan, az egyéni igényeknek megfelelően is el lehet végezni a szabályozást, nem csak lakás vagy helység szintjén. A szabályozás lehet világítás, fűtés, redőny,Távolról is elérhetők a funkciók, ezért már hazaérkezés előtt is el lehet indítani a rendszereket. Adaptivitás, az adatok gyűjtése, tárolása majd azok statisztikai elemzése, lehetővé téve a fogyasztói igényekhez való rugalmasabb alkalmazkodást.

 

Automatizált tanulás, erre alapozva vészjelző funkció. Átlagtól való eltérés esetén, például idős ember nem kell fel a megszokott időben, nincs mozgás               Riasztás (email, sms).     Rugalmasan bővíthető, változtatható funkciók a sok illeszthető érzékelő relé miatt.

 

 

A megvalósítás:

 

Raspberry Pi-t kártya számítógépet választottunk az alacsony ára és sokoldalúsága (teljes számítógép), valamint jól bővíthetősége miatt.

RPi – n fut az adaptív algoritmust. ami elemzi az adatbázist. Az algoritmus a korábban meg tanult szenzor értékhez/értékehez “állítja” be a kimenetet.

A kimenetek, két csoprtra oszthatók:

 1. sms, email( riasztás),
 2. relé (vezérlés)

 

 

Összefoglalva:

 

Adaptív szenzor hálózat az intelligens otthonban prototípus megépítése:

● Raspberry Pi mini számítógépre installált szenzorok

● adatbázist lekérdező adaptív algoritmus kifejlesztése

● kimenetek paraméterezése, illetve a kiugró érték esetén az output ( SMS, email figyelmeztetés és relé vezérlés szoftverek készítése történt)

 

További céljaink a rendszer tökéletesítésére valamint a sorozat gyártáshoz:

● Raspberry Pi-hez kapcsolt szenzorok wireless alapú optimalizálása (xbee )

● a kapható épületautomatizálási eszközökkel( termosztátok, szelepek) kompatibilis legyen

● felhasználóbarát szenzorok, (plug and play), nem igényel külön telepítést

● kulcs nélküli, egyedi azonosítóval működő ajtó, (NFC, képfeldolgozás stb. )

● IP (internet protocol) alapú kamera megfigyelés, arc felismerés lehetőségével

● formaterv készítése

 

Tervezett csomagok:

Studio (alap csomag):

 • 1 helyiségben hőmérséklet és páratartalom mérő
 •  1 vezérlő

Flat :

 • Igény szerinti helyekre 4 hőmérséklet és páratartalom mérő
 • 4 vezérlő
 • Wifis kapcsolat a vezérlők közt

House:

 • Flat csomag
 • 4 kamera

Residence:

 • House csoma
 • Igény szerint további funkciók és/vagy még több szenzor beépítése Pallace: House+ xbee alapú szenzorok